Van slecht slapen word je dik

Haal je regelmatig een nachtje door? Of het nou is om je paper af te ronden of omdat het zo gezellig is in de kroeg: van slecht slapen word je dik. Een verstoord dag-nachtritme kan ervoor zorgen dat je zwaarder wordt.

Je lichaam heeft twee soorten vet: bruin en wit vet. Het bruine vet is nodig om het witte vet te verbranden. Het bruine vet wordt minder actief als het slaapritme verstoord is. Dat ontdekten Leidse onderzoekers tijdens een onderzoek bij muizen die wekenlang in kunstmatig licht doorbrachten.

Slecht slapen = meer vet
De wetenschappers onderzochten drie groepen muizen, die allemaal evenveel te eten kreeg. De ene groep bracht dagelijks 12 uur in een verlichte omgeving door, de andere 16 uur en de derde groep 24 uur. Hoewel de groep die 24/7 in het licht verbleef juist iets minder at dan de andere groepen, ontwikkelden deze muizen wel meer vet dan de andere.

Je lichaam gaat in zomerstand
De resultaten zijn niet geheel over te nemen voor mensen, maar wel deels. In de winter moet het bruine vet harder werken om ervoor te zorgen dat je het warm hebt. Hierdoor verbrand je vet. Maar door te veel licht(vervuiling) denkt je lichaam dat het zomer is, in de zomer is het immers langer licht. Hierdoor gaat het bruine vet niet aan het werk, en blijf je met wit vet zitten.

bron:De Volkskrant

Khalid Hadfoune